header

M2M nummers: Nummers voor machines

Startdatum: November 2008
Einddatum: April 2009
Klant: Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

Machine-to-Machine (M2M) communicatie speelt een belangrijke rol bij de steeds verder gaande automatisering van processen. Door geautomatiseerde communicatie tussen machines wordt efficiëntie van processen verbeterd, wordt er sneller ingegrepen en bijgestuurd in processen, en kan informatie op grotere schaal en met hogere regelmaat worden verkregen. M2M communicatie wordt dan ook op grote schaal toegepast in industriële processen, bedrijfsprocessen, binnen de logistiek en voor alarmsystemen. Het is niet meer weg te denken uit vele hedendaagse oplossingen. Veel van deze toepassingen maken gebruik van (lokale) speciaal voor deze toepassingen bedoelde netwerken. Bewakingstoepassingen maken van oudsher gebruik van de vaste telefoonlijn, en maken daarbij gebruik van de reeds bestaande aansluiting en behoeven dus geen extra telefoonnummers.

Steeds meer M2M toepassingen maken gebruik van draadloze communicatie. Dit kan zijn in het geval van 'mobiele toepassingen', maar om praktische redenen vaak ook bij vaste toepassingen, plaats via de GSM en UMTS netwerken van de mobiele telefonieaanbieders. In de toekomst wordt de grootschalige uitrol van slimme meters in huishoudens, invoering van de Kilometerprijs, en invoering van e-Call voorzien. Voor een aantal van deze toepassingen zal gekozen worden voor gebruik van de mobiele telefonie netwerken, en is dus een 'telefoonnummer' nodig.

Het toenemende aantal M2M toepassingen, en het toegenomen gebruik van mobiel internet voor bijvoorbeeld laptops kan zorgen voor een toenemende vraag naar mobiele nummers. Het is daarom van belang dat hiermee in het nummerplan rekening wordt gehouden.

In dit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, is gekeken naar de te verwachten vraag naar telefoonnummers voor M2M, en naar de mogelijkheden om genoeg capaciteit beschikbaar te kunnen stellen binnen het nummerplan.

drentsmuseum.png lifewatch.png beeldengeluid.png provdrenthe.png gem_achtkarspelen.png