Stratix adviseert BIPT over markt voor datacenters en CDN in België

Stratix adviseert BIPT over markt voor datacenters en CDN in België

Toezichthouder BIPT ontwikkelt een visie op datacenters. Team Stratix heeft de basis gelegd met een inventarisatie van de omvang van deze branche.

Het BIPT gaat toezicht ontwikkelen op datacenters, colocatie en optische netwerken. Stratix consultants Mark Jacobs, Hendrik Rood en Rashid Niamat hebben een inventarisatie gemaakt van de huidige markt, de aanbieders en de toepassingen. Dit rapport is nu beschikbaar.

De datacentersector is in België relatief klein in vergelijking met de buurlanden, met één hyperscale van Google en vierentwintig colocatie-centers van twaalf aanbieders. Het belang van datacenters en content delivery netwerken (CDN’s) groeit echter evident. De Belgische toezichthouder op post en telecommunicatie wil de veiligheid en continuïteit van de diensten in beeld brengen. Het energieverbruik is daarnaast een aandachtspunt.

De Belgische markt is sterk in beweging, concludeert het rapport van Stratix. De vraag naar colocatie groeit doordat veel bedrijven hun diensten uitbesteden. De drie grote aanbieders domineren de markt vooralsnog, maar zien de concurrentie toenemen.

Stratix heeft het BIPT geadviseerd om in te zetten op kennisontwikkeling en kennisdeling met brancheorganisaties. En om met beleid en wetgeving aan te sluiten bij internationale standaarden en Europese wetgeving, zoals de aankomende NIB2 en een richtlijn over energieverbruik.

Lees hier de mededeling van 17 november van het BIPT. Het rapport van Stratix is hier te vinden.

Beleidsonderzoek

Neem voor informatie contact op met

MARK JACOBS
Senior Consultant
+31 35 622 20 20
mark.jacobs@stratix.nl

2022-11-18T16:24:13+00:00
Menu