Stratix adviseert AT over veilige internetstandaarden

Stratix adviseert AT over veilige internetstandaarden

Elke burger en elk bedrijf plukt er de vruchten van als het internet vrij en open is – en blijft. Stratix heeft voor het Agentschap Telecom onderzocht wat er nodig is om het web vrij en open te houden. Het onderzoek zoomt in op de infrastructuur: de netwerklaag, de transportlaag en de standaarden die daar gebruikt worden.

Border Gateway Protocol

Een voorbeeld is het Border Gateway Protocol (BGP). Het wereldwijde web bestaat uit ruim 75.000 afzonderlijke computernetwerken. Sommige klein, sommige reusachtig, maar altijd in staat om elkaar te vinden en informatie door te geven. Het BGP zorgt er al tientallen jaren voor dat al die netwerken data kunnen routeren. Misbruik van dat protocol kan daarom grote schade veroorzaken en zelfs invloed hebben op fundamentele waarden zoals (internet-)vrijheid, gegevensbescherming en privacy.

Stratix heeft dergelijke risico’s in kaart gebracht en aanbevelingen gedaan om de kans op misbruik te verkleinen. Dat maakt dat dit rapport relevant is voor de technische ontwikkeling en het beheer (governance) van het web, maar ook voor de maatschappelijke en geopolitieke dimensie.

Het Agentschap Telecom gaat het nieuwe jaar verder als de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Het rapport ‘Internetinfrastructuur: standaardisatie, techniek en geopolitiek’ past bij de ambitie van de RDI om die veilige standaarden te ontwikkelen en te stimuleren.

Het nieuwsbericht van het Agentschap Telecom met link naar het rapport is hier te vinden.

Neem voor informatie contact op met

RUDOLF VAN DER BERG
Senior Consultant
+31 35 622 20 20
rudolf.vanderberg@stratix.nl

2022-12-07T10:24:56+00:00
Menu