Dossier noodnummers en 2G/3G afschakeling

Dossier noodnummers en 2G/3G afschakeling

Rudolf van der Berg, Senior Consultant bij Stratix, heeft in het voorjaar van 2022 veel in de pers gestaan met zijn bevindingen over het bellen naar noodnummers met VoLTE, het roamen met VoLTE en waarom 2G/3G nog niet ‘uitgezet’ kan worden. In dit bericht zijn de links over het onderwerp verzameld.

Tweakers 29 juni 2022:

Minister: uitzetten 2G en 3G mag niet leiden tot verminderde bereikbaarheid 112

De verwachte uitschakeling van 2G- en 3G-netwerken in de komende jaren mag niet leiden tot een verminderde bereikbaarheid van 112 in Nederland, zo heeft minister Micky Adriaansens gezegd. Dat risico is er momenteel wel, zo schrijft zij.

Om te voorkomen dat het uitschakelen van 2G en 3G leidt tot problemen, gaat de minister met marktpartijen in gesprek, schrijft Adriaansens in een Kamerbrief. In Nederland gaat het vermoedelijk om de providers. Op dit moment heeft elke provider nog een 2G- of 3G-netwerk in de lucht.

Het verschil is dat circuitgeschakeld bellen via 2G en 3G gaat via beter geïmplementeerde standaarden dan via 4G en 5G. Bij 4G gaat het om VoLTE, een standaard die wereldwijd op veel verschillende manieren is ingezet. Daardoor moeten telefoonmakers voor elke provider apart software schrijven om bellen mogelijk te maken. Dat geldt ook voor bellen met nooddiensten. Als de ondersteuning voor een provider niet in de firmware zit, is contact met nooddiensten onmogelijk. Bij 2G en 3G is aparte ondersteuning per provider niet nodig.

Het probleem daarmee is volgens de minister dat niet iedereen contact kan krijgen met 112 via 4G en 5G. “Echter, niet alle mensen hebben al een toestel dat het bellen via 4G ondersteunt. En ook niet alle fabrikanten van onderdelen voor toestellen zijn even ver in het ondersteunen daarvan in toestellen die 4G en 5G ondersteunen.” Daar komt bij dat toestellen VoLTE vaak alleen regionaal ondersteunen, waardoor veel reizigers die in Nederland komen zonder 2G of 3G geen 112 kunnen bellen, terwijl Nederlandse toeristen elders moeite kunnen hebben met nooddiensten bereiken. Dat is nu al het geval in de VS, waar Nederlanders in sommige gevallen geen 911 kunnen bellen.

Adriaansens schrijft erover nadat VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski daar vragen over stelde. Dat gebeurde nadat Stratix-analist Rudolf van der Berg op diverse manieren aandacht voor het probleem heeft gevraagd. Providers zijn van plan in de komende jaren alleen nog 4G en 5G aan te bieden. Zo zet KPN volgens planning 2G uit in 2025. Tweakers schreef vorig jaar al over waarom we nog niet zonder 2G of 3G kunnen en welke problemen dat veroorzaakt met 112.

https://tweakers.net/nieuws/198530/minister-uitzetten-2g-en-3g-mag-niet-leiden-tot-verminderde-bereikbaarheid-112.html

NRC 14 juni 2022:

Nooddiensten kunnen nog niet zonder 2G en 3G

Stratix senior consultant Rudolf van der Berg kaartte in het najaar van 2021 het probleem al aan: 2G en 3G kunnen nog niet afgeschakeld worden zolang de interoperabiliteit van VoLTE nog niet goed geregeld is. Noodnummers bellen en roaming lukt met veel mobiele telefoons niet. „Het wachten is op het eerste noodgeval waarbij iemand de hulpdienst niet kan bereiken”, zegt Rudolf van der Berg. Hij is consultant van onderzoeksbureau Stratix en heeft zich op het standaardisatieprobleem gestort, samen met de Europese vereniging voor nooddiensten, EENA.

De Europese Emergency Number Association nodigde Rudolf uit om dit te presenteren op haar jaarcongres. https://www.stratix.nl/volte-heeft-betere-interoperabiliteit-nodig-om-noodnummers-112-en-911-te-kunnen-bellen/

Met Nerds om Tafel 7 juni 2022:

Over de problemen van VoLTE bij roaming en het bellen van noodnummers

Rudolf van der Berg, senior consultant bij Stratix was te gast in de podcast "Met Nerds om Tafel".

Luister hier naar de podcast.

Of luister én kijk hier op Youtube.

EENA conferentie Marseille 29 april 2022:

VoLTE heeft betere interoperabiliteit nodig om noodnummers 112 en 911 te kunnen bellen

Stratix consultant Rudolf van der Berg was spreker op de EENA (European Emergency Number Association) Conferentie, 27-29 April in Marseille.

Hij was uitgenodigd te spreken nadat hij eerder op internet had gewaarschuwd dat het bellen van nummers, inclusief alarmnummers, mogelijk niet werkt met VoLTE. Rudolf legt uit wat er moet gebeuren om ervoor te zorgen dat de hulpdiensten kunnen blijven functioneren.

De presentatie van Rudolf en die van andere spekers zijn hier te vinden (https://eenaconference.org/eena2022/)

#EENA2022

Blog Rudolf van der Berg 16-08-2021:

Het probleem met VoLTE en VoWifi en waarom we nog niet zonder 2G/3G kunnen

Tweakers is met gemiddeld 4 miljoen bezoekers en 100 miljoen pageviews per maand de grootste elektronica- en technologiewebsite van Nederland en België. Het publiceerde onlangs een artikel over VoLTE (Voice over Long-Term Evolution) en het afschakelen van 2G/3G naar aanleiding van de ontdekking van een probleem door Stratix consultant Rudolf van der Berg. Rudolf stelde de vraag op LinkedIn:
“Waarom werkt VoLTE en VoWifi wel op de ene telefoon en niet op de andere?”

Hij had een theorie over de oorzaak en vroeg mensen in zijn netwerk naar hun ervaringen. Enigszins onverwacht kwam er een golf aan reacties. Veel reacties waren off-the-record een aantal zelfs anoniem. Het probleem bleek veel groter te zijn dan eerst gedacht. Telecomaanbieders wezen naar telefoonfabrikanten en netwerkleveranciers, telefoonfabrikanten naar chip-vendors en telecomaanbieders. MVNOs wezen naar mobiele netwerken en telefoonfabrikanten, enzovoort.

Iedereen was het erover eens dat het probleem lag bij de standaardisatie van VoLTE.

Deze situatie leidt ertoe dat verschillende spelers proberen hun marktpositie te versterken door VoLTE al dan niet aan te zetten voor bepaalde netwerken. De situatie is slecht voor de marktwerking in de sector, maar niemand durfde hardop te klagen.

Onze consultant zag niet alleen een probleem voor de marktwerking tussen telecombedrijven en handsetmakers. Er zijn 4  problemen die consumenten raken waar aandacht voor nodig is:

Bellen naar 112 wordt problematisch als VoLTE en VoWifi niet goed ondersteund worden. Toestellen vallen nu vaak terug op 2g/3g voor een oproep naar 112. Als er geen 2g/3g (meer) is, dan kunnen dit soort telefoons niet meer naar 112 bellen. Vooral VoWifi kan ook werken in situaties waar geen mobiele dekking is, maar als de telefoon voor een gesprek automatisch 2g/3g gebruikt, dan is de bereikbaarheid van 112 in het geding!
Consumenten kunnen niet zomaar de telefoon van hun keuze kopen. Ze hebben namelijk geen garantie dat deze werkt met de telecomaanbieder die ze gebruiken.
Internationale roaming werkt niet in landen waar 2G en 3G al afgeschakeld zijn. Bellen in het algemeen, dus ook naar het noodnummer zal dan niet mogelijk zijn in het buitenland.
Overstappen van aanbieder wordt moeilijk, omdat er geen garantie is dat een telefoon die werkt bij de ene aanbieder ook werkt bij de andere aanbieder. Dit is een probleem dat nu al plaats vindt in India, waar een aantal netwerken alleen maar VoLTE gebruikt. Consumenten die een beter aanbod kiezen of van aanbieder verwisselen om dekking te hebben in een bepaalde regio komen er achter dat telefonie niet functioneert met hun toestel.

Via deze link leest u Rudolfs blog

Neem voor informatie contact op met

RUDOLF VAN DER BERG
Senior Consultant
+31 35 622 20 20
rudolf.vanderberg@stratix.nl

2022-07-01T13:32:13+00:00
Menu