Crisis Response Journal schrijft over probleem met VoLTE

Crisis Response Journal schrijft over probleem met VoLTE

Crisis Response Journal schrijft over het gevaar dat alarmnummers onbereikbaar worden zodra de 2G- en 3G-netwerken voor mobiele telefonie weg zijn. Het Engelse vakblad publiceert een artikel van Stratix senior consultant Rudolf van der Berg en Freddie McBride, werkzaam bij de EENA – de European Emergency Number Association.

Rudolf vraagt vanaf het najaar van 2021 aandacht voor dit probleem: mobiel bellen over LTE (Voice over LTE) is onvoldoende gestandaardiseerd. Daardoor kan het gebeuren dat een 4G-smartphone niet kan bellen, omdat er op die plek geen 2G of 3G beschikbaar is. Voor normaal gebruik is dat al vervelend, voor noodsituaties is het zeer onwenselijk.

In de Verenigde Staten heeft AT&T als eerste besloten om 2G en 3G uit te schakelen en het vrijkomende spectrum te gebruiken voor 4G en 5G. Nu blijkt dat niet elke mobiele telefoon geschikt is voor 4G-bellen.

In Europa is dit fenomeen nog zeldzaam, omdat de afschakeling van de oude netwerken trager verloopt dan in de VS. Er is altijd nog minstens één netwerk beschikbaar voor bellen. Ieder netwerk accepteert automatisch oproepen naar 1-1-2, zelfs als er geen SIM-kaart in de telefoon zit. Het geschetste probleem komt echter dichterbij.

De Europese Emergency Number Association nodigde Rudolf uit om een lezing te geven op haar jaarcongres. https://www.stratix.nl/volte-heeft-betere-interoperabiliteit-nodig-om-noodnummers-112-en-911-te-kunnen-bellen/

Neem voor informatie contact op met

RUDOLF VAN DER BERG
Partner
+31 35 622 20 20
rudolf.vanderberg@stratix.nl

2023-02-27T14:54:18+00:00
Menu