PLUM en Stratix onderzoeken cloudification van telecomnetwerken

PLUM en Stratix onderzoeken cloudificatie van telecomnetwerken

PLUM Consulting en Stratix voeren een onderzoek uit naar de trends van cloudificatie, virtualisatie en softwarisatie in telecommunicatienetwerken en -diensten. Centraal daarin staat de impact van de cloud op de ontwikkeling van mobiele netwerken en de vraagstukken die daaruit komen voor regulering.

De opdracht is gegund door BEREC, het orgaan van telecomtoezichthouders in de EU. Ze vroegen ons om de genoemde drie grote trends in kaart te brengen. Deze trends werken op elkaar in, versterken elkaar en creëren de komende jaren ook nieuwe vraagstukken voor het markttoezicht.

De mobiele industrie werkt al enkele jaren aan Software Defined Networking (SDN) en Network Functions Virtualisation (NFV). Honderden functies in een mobiel radio- en kernnetwerk worden afzonderlijk gedefinieerd en gestandaardiseerd in de hele technische keten. Dit zijn stappen richting cloudificatie: de mogelijkheid om een mobiel netwerk deels vanuit grote datacenters te laten draaien.

Ook andere bedrijven stappen in de ontwikkeling van mobiele netwerken. Open RAN zal dus de markt en de concurrentie veranderen, maar tegelijkertijd is duidelijk dat er nog veel onderzoek en ontwikkeling nodig is.

De mobiele operators, de grote leveranciers van 5G-apparatuur en de grote IT- en cloudbedrijven bekijken deze technologie allemaal vanuit verschillende perspectieven. PLUM en Stratix voeren de komende maanden interviews met experts uit de telecomwereld, de cloudwereld en toezichthouders om de technische trends te beschrijven en de impact op het beleid te voorspellen. De resultaten worden in het najaar gepresenteerd.

mobiele-antennes

Neem voor informatie contact op met

RUDOLF VAN DER BERG
Senior Consultant
+31 35 622 20 20
rudolf.vanderberg@stratix.nl

2023-04-20T14:34:20+00:00
Menu