header

1 op de 5 huishoudens kan gebruik maken van glasvezel

De nieuwe Glaskaart uitgebracht door het e-Society Platform Nederland ism Stratix, laat zien dat eind maart 2013 ruim 1,6 miljoen woningen waren verglaasd, ofwel dat 1 op de 5 Nederlandse huishoudens over een glasvezel-aansluiting beschikte.

De nieuwe Glaskaart van het e-Society Platform Nederland laat zien dat de uitrol van glasvezel naar huishoudens is versneld in het afgelopen jaar. De groei van het aantal ‘Homes Passed’ - het aantal woningen dat glasvezel tot aan de voordeur heeft -  is toegenomen van ca. 390 duizend (tussen maart 2011 en maart 2012) naar ca. 470 duizend in dezelfde periode van 2012 tot 2013.

Aan het einde van maart 2013 waren ruim 1,6 miljoen woningen verglaasd , ofwel beschikte ongeveer 1 op de 5 Nederlandse huishoudens over een glasvezelaansluiting. De verwachting is, dat het totaal aantal ‘Homes Passed’ aan het einde van dit jaar de grens van twee miljoen huishoudens zal passeren.

Het aantal gemeenten met glasvezelaansluitingen kwam eind maart 2013 uit op 195 van de in totaal 415 gemeenten. Daarmee is in bijna de helft van alle Nederlandse gemeenten in meer of mindere mate glasvezel naar woningen uitgerold. Met name in gemeenten binnen de provincies Gelderland en Overijssel is glasvezeldekking de afgelopen jaren fors toegenomen, wat duidelijk zichtbaar is in de nieuwe versie van de Glasradar. 

De digitale Glaskaart en Glasradar tonen op gemeenteniveau de zgn. ‘Homes Passed’: het aantal woningen dat zonder veel inspanningen (direct) aangesloten kan worden op een glasvezelkabel (inclusief de woningen die al glasvezel hebben tot in de meterkast).

De Glaskaart en de Glasradar van het e-Society Platform komen in samenwerking met Stratix Consulting tot stand en worden tweemaal per jaar geactualiseerd.

 

caihw.png amsterdam.png ciz.png gem_opsterland.png esocietyplatform.png