EZ zet druk op dossier VoLTE en 1-1-2

EZ zet druk op dossier VoLTE en 1-1-2

Het alarmnummer 1-1-2 moet altijd bereikbaar zijn, ook over een 4G-netwerk. Dit is de uitkomst van overleg tussen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de MNO’s en smartphonefabrikanten. De Nederlandse regering spant zich in om wereldwijd één profiel te laten ontwikkelen voor VoLTE noodoproepen. De GSMA en de Europese Commissie melden ermee bezig te zijn.

In Nederland reageerden de Tweede Kamer en EZ snel op de gesignaleerde problemen. Kamerleden Hind Dekker-Abdulaziz en Queeny-Aimée Rajkowski stelden Kamervragen en EZ kondigde acties aan.

De Tweede Kamer ging op 15 december in debat met minister Adriaansens over VoLTE, met een follow-up op de Kamervragen en Kamerbrief. Inmiddels is er internationaal aandacht voor, bleek tijdens het debat.

Europese Commissie wil resultaat zien

De Radio Spectrum Policy Group (RSPG) van de Europese Commissie heeft een rapport gemaakt over de evolutie van mobiele technologie. De Commissie komt met aanvullende wetgeving, meldt de European Emergency Number Association (EENA).

Binnen negen maanden moeten de lidstaten met een plan van aanpak komen. In Nederland werken de mobiele operators en handsetfabrikant(en) al samen. Die vroege start kan mogelijk de toon zetten in Europa.

GSMA: speciaal profiel op elke smartphone

De GSM Association (GSMA) zegt tegenover Tweakers bezig te zijn met voorstellen. De komende periode overleggen mobiele operators en smartphoneproducenten over de technische specificaties. Het voorlopige idee is om een afzonderlijk profiel te ontwikkelen voor 1-1-2 dat altijd werkt, zonder simkaart.

Tweakers citeert Stratix-collega Rudolf van der Berg, die inmiddels een van dé kenners is van het onderwerp. Hij waarschuwt sinds een jaar voor mogelijke problemen die de afschakeling van 2G en 3G kan betekenen voor de bereikbaarheid van het alarmnummer 1-1-2.

Achterblijvende standaardisatie

De oorzaak is een gebrekkige standaardisatie van Voice over LTE, waardoor geen enkele implementatie in handset, chipset of mobiel netwerk vergelijkbaar is.

Het probleem is opgemerkt door Arjan van der Oest, werkzaam bij de Nederlandse MVNO-enabler Enreach. Het is niet gegarandeerd dat een smartphone überhaupt via 4G kan bellen, naar welk nummer dan ook.

Rudolf besefte al snel dit niet alleen gevolgen heeft voor de concurrentie tussen MNO’s en MVNO’s (een mobiele aanbieder zonder eigen netwerk) maar ook gevolgen kan hebben voor de bereikbaarheid van 1-1-2.

De mobiele industrie heeft VoLTE verwaarloosd, is de boodschap die hij al ruim een jaar uitdraagt. Voor 1-1-2 is dat letterlijk alarmerend. Nu kan een smartphone nog overschakelen op 2G of 3G, maar die netwerken verdwijnen de komende jaren.

Neem voor informatie contact op met

RUDOLF VAN DER BERG
Senior Consultant
+31 35 622 20 20
rudolf.vanderberg@stratix.nl

2022-12-19T16:26:54+00:00
Menu